Odborári z Gymnázia L. Sáru idú v piatok protestovať pred Úrad vlády

29.11.2012 Bratislava

Bratislava 29. novembra (TASR) - Napriek rozhodnutiu školských odborárov o prerušení štrajku bratislavské Gymnázium na ulici Ladislava Sáru nevyučovalo ani dnes. Učitelia, ktorí majú vlastný odborový zväz, namietajú prerušenie štrajku v situácii, keď nepoznajú návrh vlády.

Na svojom dnešnom rokovaní preto rozhodli o predĺžení štrajku v škole aj na piatok (30.11.), kedy chcú zvolať protestné zhromaždenie pred Úradom vlády v Bratislave na 10.00 h. Ich rozhodnutie dnes pred školou potleskom uvítalo asi 80 žiakov s transparentmi a rapkáčmi.

"Na tom proteste budú pravdepodobne len učitelia z Bratislavy, čiže odhadujem, že prídu len stovky. Ale je to dôležité, jednoducho nás musí byť vidieť a počuť verejne," uviedol pre TASR šéf odborovej organizácie školy Slavomír Drahoš.

Podľa jeho slov gymnázium už dostalo pomerne veľkú pozitívnu odozvu od učiteľov za svoje odhodlanie pokračovať v štrajku. Pripojiť sa údajne chce aj väčší počet bratislavských gymnázií a o ich postup sa zaujímajú aj základné odborové organizácie, ktoré sa pýtajú na ďalšie kroky.

"Každý má slobodnú vôľu zúčastniť sa na proteste, máme demokraciu, je sloboda prejavu - my k tomu nemáme žiadne výhrady. Najprv budeme informovať členov našej rady, čo sa udialo, a potom budeme informovať aj cez médiá o všetkých detailoch tej noci (27.11.), ktorá bola taká hektická," reagoval na zvolaný protest šéf školských odborov Pavel Ondek, ktorý v stredu (28.11.) ohlásil prerušenie štrajku.

"Ide o to, či sa naštartuje proces obrody slovenského školstva, alebo to necháme len v tej polohe, že si vyriešime okamžite nejakú chvíľkovú situáciu a potom sa na to budeme ešte ďalších päť rokov vyhovárať," povedal riaditeľ gymnázia a šéf Asociácie štátnych gymnázií Pavel Sadloň.

Ten osobne pripúšťa kompromis, chcel by však vidieť konkrétne kroky vlády k reálnemu ohodnoteniu pedagógov a zlepšeniu spoločenského postavenia učiteľa. Napriek tomu, že sa u školského odborového zväzu o návrh vlády zaujímal, odpoveď nedostal. "Jediná odpoveď je, že sa začalo rokovanie s vládou, ale to malo predchádzať štrajku a keďže to nebolo úspešné, preto sme so štrajkom začali," podotkol Sadloň.
 

Vyberte región